Ed Dukkers

Eduard Willem Anton Dukkers werd op 1 mei 1923 in Zandvoort geboren en is 1996 in Amsterdam overleden.

Dukkers volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Als schilder is hij autodidact. Hij schilderde, tekende en lithografeerde. Aanvankelijk werkte hij in Zandvoort, maar vanaf 1940 in Amsterdam.

In 1946 selecteert Willem Sandberg hem voor de tentoonstelling ‘Tien jonge schilders’, waaraan onder meer ook Appel, Corneille en Rooskens deelnemen. Zoals bij velen in die tijd zijn ook bij Dukkers expressionistische tendensen waar te nemen, maar hij blijkt zijn doelen al snel anders te stellen. Literaire, surrealistische thema’s hebben zijn belangstelling, waarin dood, erotiek en rituelen dicht met elkaar verweven zijn.

Was sinds 1956 lid van De Keerkring. Won in 1951 de Tetar van Elven-reisbeurs. Maakte nadien vele buitenlandse reizen, in het bijzonder naar Griekenland.

In zijn gehele oeuvre staat de mens in algemene zin centraal. Vanaf 1985 vertoont zijn werk een steeds grotere vereenvoudiging en abstractie.

Litteratuur:
In 2002 heeft de stichting Ed Dukkers over het leven en werk van Dukkers uitgebracht.


Pyreneeën I
Pyreneeën I
Olieverf op doek, 49,5 x 59,5 cm
Gemerkt: verso

Een liefdespaar
Een liefdespaar
Olieverf op doek, 24 x 30 cm
Gemerkt: r.b.
Toevoeging: nr. 157

Deze pagina is bedoeld voor browsers die geen javascript ondersteunen. Indien uw browser javascript ondersteunt kunt u onze collectie ook bekijken m.b.v. de volgende pagina