Theo Stiphout

Theodorus Gerardus Wilhelmus Stiphout werd op 5 juni 1913 in Hamburg (Duitsland) geboren en overleed in 2002 in Den Haag.

Stiphout vormde zichzelf door al op jonge leeftijd tegeltableaus te beschilderen. Hij woonde tot 1924 in Arnhem en verhuisde in dat jaar naar Amsterdam, waar hij tot 1947 heeft gewoond en gewerkt. Daarna in Den Haag.

Hij werd in 1933 lid van de De Onafhankelen en een jaar later van De Brug. In 1933, 20 jaar oud, exposeerde hij voor eerst solo in de Kunstkelder in Amsterdam. In 1936 en 1937 werd zijn werk getoond bij kunsthandel Kleykamp in Den Haag. Ook exposeerde hij in die crisisaren bij de S.O.S.-tentoonstellingen, speciaal georganiseerd voor armlastige kunstenaars. In de loop van de jaren dertig ontwikkelde Stiphout een uitgesproken voorkeur voor stadsgezichten, fabrieken, stoomgemalen, viaducten en spoorbruggen. De stijl van deze werken kan als ‘Nieuw-Zakelijk’ worden benoemd. In zijn stillevens wordt een surrealistische sfeer opgeroepen. In zijn Haagse tijd heeft hij adviezen gekregen van Hans Locher, toen conservator later directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij werkt in die tijd abstract-geometrisch.

Litteratuur o.m.

Carel Blotkamp e.a., Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945,Zolle 1999. p. 298 tot p. 302


Stadsbeeld Luxemburg
Stadsbeeld Luxemburg
Olieverf op doek, 46 x 34 cm
Gemerkt: l.o.

Deze pagina is bedoeld voor browsers die geen javascript ondersteunen. Indien uw browser javascript ondersteunt kunt u onze collectie ook bekijken m.b.v. de volgende pagina