Alfons Vermeir

Alfons Vermeir Is geboren in 1916 in Dendermonde en aldaar overleden in 1989.

Vermeir toonde al op jeugdige leeftijd zijn begaafdheid voor tekenen en schilderen. Hij werd hierin o.a. gestimuleerd door de dorpsonderwijzer die ook kunstschilder was. Alfons trok er veel op uit en genoot van de natuur rond het dorp aan de Schelde. Zijn jeugdindrukken vormden een belangrijke basis voor zijn verdere schilderkunst. Vader Vermeir die een groothandel in tabakken dreef steunde zijn zoon onvoorwaardelijk in zijn keuze kunstenaar te worden en moedigde Alfons aan zich verder te ontwikkelen.
Alfons volgde van 1929 tot 1934 de opleiding aan de Antwerpse Koninklijke Academie. Hij volgde lessen van Frans Courtens, Isidoor Opsomer, Walter Stevens en Albert Saverys. In 1938 ontving hij als beste student aan het Hoger Instituut, de prijs De Keyser.

De kunst stond centraal in zijn leven en heel zijn leven stond in dienst van de schilderkunst. In zijn werk staat de wereld van de mens centraal, en liefst dan van de arbeidende, zorgende, organiserende mens. Typerend voor het Vlaams expressionisme is de interesse voor het gebeuren rondom veld en dorp, verknochtheid aan het landelijk motief. Dit thema komt overvloedig voor bij Alfons Vermeir. Het landschap overheerst in zijn oeuvre, landschappen in bruine bronzen, blauwe, groene en okerachtige tonen.
Vermeir heeft tussen 1929 en 1980 tientallen exposities gehad, o.a. in Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Parijs. Vele publicaties in kranten en tijdschriften, en verschenen er in 1973 en 1980 twee omvangrijke monografieën. Zijn werken bevinden zich in talloze privé-verzamelingen in België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Amerika, Canada, Venezuela en Columbia.

Hij wordt beschouwd als een der laatste Belgische expressionisten.


Boeren in het veld
Boeren in het veld
Olieverf op doek, 70 x 80 cm
Gemerkt: r.o.

Deze pagina is bedoeld voor browsers die geen javascript ondersteunen. Indien uw browser javascript ondersteunt kunt u onze collectie ook bekijken m.b.v. de volgende pagina