Kees Andréa

Cornelis Andréa werd op 3 februari 1914 in Den Haag geboren en overleed aldaar op 7 juli 2006.

Andréa is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en de Eerste Nederlandse Vrije Studio van Esher Surrey in de Den Haag. Hij kreeg les van o.a. Johan Giessen, Arend Hendriks, François Erdely, Christiaan de Moor en Livinus van de Bundt. Hij schilderde, tekende, aquarelleerde, etste, lithografeerde en maakte ontwerpen voor gobelins, wandmozaïeken en glasinloodramen.

Andréa werkte in Loosduinen, Hongarije, Frankrijk, Spanje, Limburg, Rijswijk en Den Haag. Hij was lid van de Haagse Kunstkring, het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio, de Hollandse Aquarellisten Kring, de groep Verve en de Haagse Aquarellisten.

De schilder viel meerdere malen in de prijzen, zo won hij de Jacob Maris materiaalprijs voor de schilderkunst (1951), Jacob Marisprijs voor de tekenkunst (1953), Stadhuisprijs voor grafiek (Den Haag, 1953), Jacob Hartogprijs voor de schilderkunst (1954), Metro Goldwyn Mayerprijs (1956), Visser Neerlandiaprijs (1963), Jacob Hartogprijs voor de schilderkunst (1968), Van Ommeren-de Voogtprijs (1996).

Zijn werk bevindt zich o.m. in het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum in Utrecht, het Stedelijk Museum in Zutphen en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Litteratuur o.m.

A.B. Neujean, Kees Andréa, St. Lucas reeks van moderne Nederlandse kunstenaars, no. 1, Den Haag 1946

John Sillevis en Max Danser, Kees Andréa, Venlo 1981,

Dolf Welling, Vaders & Zonen, Kees & Pat Andréa en Abram & Roland Topor, Den Haag 1993

Caroline Spel, Is getekend, Kees Andréa, Haags Palet deel 2, Voorburg 2000


De Bron (Spanje)
De Bron (Spanje)
Marouflé, 30 x 40 cm
Gemerkt: l.o.

Deze pagina is bedoeld voor browsers die geen javascript ondersteunen. Indien uw browser javascript ondersteunt kunt u onze collectie ook bekijken m.b.v. de volgende pagina