Jurjen de Haan

Jurjen de Haan werd in 1935 in Den Haag geboren en volgde daar de opleiding schilderen en tekenen aan de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten.

In het boek Jurjen de Haan Pronkhaan Weerhaan, in 2007 uitgegeven door Art Company in Eindhoven, schrijft John Sillevis "Een boek over Jurjen de Haan is noodzakelijkerwijs een scrapbook, een samenbrengen van beelden van allerlei herkomst. Zijn persoonlijkheid en zijn kunstenaarschap zijn te complex om te vatten in één enkele formule. Hij heeft schilderijen gemaakt, maar ook gouaches, aquarellen, tekeningen, foto's en keramiek. Hij heeft gedichten geschreven. Bijna dertig jaar is hij docent geweest van de Hogeschool der Kunsten in Arnhem." Als jonge man was Jurjen de Haan gefascineerd door de Franse kunstenaar Bernard Buffet. Maar ook het vroege werk van Karel Appel en Cobra spraken hem aan. Ook in Den Haag was de tweespalt te bemerken, abstract of figuratief.

In die tijd maakt de Haan assemblages, objecten samengesteld uit bij elkaar gezochte voorwerpen van uiteenlopende aard. Ook maakte hij foto's. Hij gebruikte de foto's als lesmateriaal op de Hogeschool der Kunsten omdat hij vond dat zijn leerlingen net zo als hij geboeid moesten raken door alles wat zij zagen.

Op de Hogeschool der Kunsten ontmoette hij zijn levenspartner Maarten van Dreven (1941-2001).

Sillevis stelt verder "De speurtocht door de beeldende kunst had Jurjen de Haan zelf ook niet onberoerd gelaten. Het fotorealisme uit de zeventiger jaren, met als belangrijk thema de wereld van de motorrijders, maakte plaats voor grote doeken, beschilderd als waren het muren gevuld met graffiti. Op een gegeven moment bleven de teksten achterwege en schilderde de Haan alleen nog abstracte kleurvlakken met de huid van een verweerde muur." En verder "Geleidelijk aan vond de Haan de definitieve vorm voor zijn schilderijen en gouaches. Op een gekleurde achtergrond bewegen zich - althans, zo lijkt het - zelfstandige kleurvlakken afgebakend door donkere

contourlijnen in een spel van afstoting en aantrekking."

"Na de dood van zijn partner moest Jurjen de Haan zichzelf hervinden in de stilte van zijn atelier. In zijn schilderijen is sprake van een nieuwe harmonie, waarin de kleuren een eigen autonomie hebben gekregen."

Litteratuur:

John Sillevis en Wim van Cleef, Jurjen de Haan Pronkhaan Weerhaan, Eindhoven 2007

Prijzen

2e Prijs van de Nationale Nederlanden (1983)
Jacob Hartog prijs (1982)

Grabowski en Poort prijs

3e Prijs van de Rijksluchtvaartdienst (1990)


Beschilderde schaal 2
Beschilderde schaal 2
Keramiek, diam. 50 cm
Gemerkt: verso en gedateerd 2004

Jongen met zwarte motorhelm
Jongen met zwarte motorhelm
Aquarel, 30 x 21 cm
Gemerkt: l.o. en gedateerd '76
Herkomst: Jan en Marieke van Heel
Tentoonstelling(en): Galerie Jurka, Amsterdam Haagse Gemeentemuseum: Norwich watercolours (1978), Haagse Aquarellisten, Nieuwe Haagse School II (2008/2009)

Deze pagina is bedoeld voor browsers die geen javascript ondersteunen. Indien uw browser javascript ondersteunt kunt u onze collectie ook bekijken m.b.v. de volgende pagina